Het snoeiseizoen staat voor de deur
Tijd om te snoeien!

Investeer in een goede snoeischaar, daarmee knip je veel gemakkelijker en scherper.
Je kunt langer snoeien, met minder moeite.
Kies voor je courante knipwerk een bypass- of papegaaienbeksnoeischaar, waarbij de twee snijbladen langs elkaar heen glijden, zoals bij een keukenschaar. Dat is het meest courante type voor dunne of verse takken en stengels, tot zo’n 2 cm dik.
Aambeeldsnoeischaren
zijn bedoeld voor dood hout; knip er vooral nooit verse bloemen mee, de schaar duwt de steel dicht, waardoor de bloem minder goed water kan opnemen, en minder lang in de vaas houdt.
Laat je niet misleiden door de maximale takkendikte die op de verpakking staat, want de knipcapaciteit van een snoeischaar hangt grotendeels af van de hardheid van het hout.
Een snoeischaar moet tijdens het snoeien goed in de hand liggen; koop geen schaar die je niet hebt kunnen uitproberen, het evenwicht in je hand is belangrijk.
Probeer zeker ook de wijdte van de schaar voor je ze koopt: hoe ver ze open gaat, is van cruciaal belang. Je hebt namelijk scharen die beter passen bij kleine, middelgrote of grote handen. Een te kleine schaar is frustrerend, een te grote bijzonder onhandig; daarvan geraakt je hand snel vermoeid. Test ook het sluitmechanisme, dat is vaak heel verschillend.
Weet dat er ook snoeischaren voor linkshandigen bestaan, en ergonomische scharen met een rolgrip, voor wie minder kracht in z’n handen heeft.
Onderhoud
Investeer in een goede snoeischaar en onderhoud ze ook goed. De meeste snoeischaren hebben een kleine groef of sapgoot in het mes, om plantensappen te evacueren, maar dan nog kan je mes na veel snoeien plakkerig worden. Voor een gladde, scherpe snede spuit of benevel je een paar keer per jaar olie over het mes, om restjes plantenharsen en -sappen op te lossen en je schaar te smeren.
Een gladde schaar knipt zoveel vlotter. Onderhouds- en reinigingsspray voor snoei- of heggenscharen is daarvoor ideaal. Heb je je schaar per ongeluk buiten laten liggen, dan kan er bij stalen messen zoals Felco roest op komen. Schuur de messen schoon met een schuurspons en vet opnieuw in. Roestvrijstalen messen hebben daar geen last van. Snijdt het mes niet meer goed, slijp het dan zelf even bij. Leg de schaar in open stand op de palm van je hand, met je vingers op de handgrepen en ga zachtjes, van binnen naar buiten, met een (amaril) slijpsteen of wetsteen over het snijmes.
(bron: hln.be)
You might also like


