Maak je tuin winterklaar
De winter komt eraan!

De meteorologische herfst start op 21 september
en dat merken we buiten. De eerste bomen beginnen te verkleuren en de echte zomerbloeiers beginnen af te sterven. We genieten nog even van de laatste dagen dat we overdag nog veel zon hebben. Voor veel mensen is de mooiste tijd van de tuin alweer voorbij. Toch valt er in de tuin in september nog genoeg te doen! De tuin moet worden voorbereid op de winter. Wist je dat deze tijd juist ideaal is om nieuwe planten te planten?
Het lijkt nog ver weg en dat is het gelukkig ook, maar over een maand of twee zijn de temperaturen vaak al onder de 10 graden en met een beetje pech krijgen we dan ook de eerste (nacht)vorst. Hoe kan je je tuin winterklaar maken?
Ik geef je graag mijn beste tips:
Stop met bemesten.
Planten moeten nu “afharden”. Ze moeten “leren” om zonder al die voedingsstoffen verder te gaan en zich concentreren op het leven onder de grond. De meeste planten zullen geen energie meer steken in het vormen van nieuwe bladeren
of bloemen. Ze houden een winterslaap. Vanaf volgend voorjaar hoeven ze zich pas weer uit te sloven en kunnen ze wat extra energie gebruiken.
Extra kalk
Indien nodig: bewerk een laagje kalk door de bovenkant van de bodem om verzuring tegen te gaan.
Dode bladeren en bloemen
Laat bladeren en bloemen die de plant laat vallen liggen. Ze vormen een warm laagje dat zowel voedingsstoffen aan de bodem afgeeft als de regen wat tegenhoudt en tegen vorst beschermt. “Rommelige” stukjes bieden ook bescherming en voedsel aan insecten en bijvoorbeeld egels. In de komende maanden kun je die beschermingslaag nog wat uitbreiden met extra bladeren of stro. Laat planten die groen blijven in de winter onbedekt.
Nieuw gazon
Je kunt nu prima een nieuwe graspartij of een volledig
gazon aanleggen. Je hoeft ook niet meer zo vaak of kort te maaien, het gras groeit niet zo hard meer. Zorg wel dat je sproeit bij aanhoudende droogte.
Nieuwe vaste planten
Omdat de aarde nog lekker warm is, is dit een prima tijd om nieuwe beplanting aan te brengen. De planten zullen snel stevige wortels aanmaken en kunnen in alle rust de winter doorkomen. In het voorjaar komen ze sterker omhoog. Ook voor bloembollen te planten is september een ideale maand. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze uit de grond komen.
Heb je een nestkastje?
Nestkastjes kan je schoonmaken en te drogen hangen. Zo hebben de vogels straks weer een schoon overwinterplekje.
You might also like


